Blog
Ik vraag me dagelijks wel iets af over het Nederlands. Soms zoek ik uit hoe het zit en schrijf ik er een artikel over. De meeste daarvan vind je hieronder; er staan er ook een paar op LinkedIn.

Nederlands is meer dan (boeken) lezen
Hoe verleid je mensen tot de studie Nederlands? Niet door het vak Nederlands in het onderwijs te reduceren tot literatuur. Een pleidooi voor meer taalkunde.

Heer of meneer, dame of mevrouw: hoe moet het nou?
Hoe spreek je een man aan: met ‘heer’ of ‘meneer’? En een vrouw: met ‘dame’ of ‘mevrouw’? De regels voor aanspreken en aanschrijven.

Sjibbolet
Een sjibbolet is een taalvorm die gebruikt wordt om mensen met ‘goed’ en ‘slecht’ taalgebruik van elkaar te onderscheiden. Lees hier meer over sjibbolets.

Bond of bont?
Schrijf je ‘bond’ of ‘bont’? Dat hangt van de betekenis af: bont is een harig dierenvel of een kleurcombinatie; een bond is een organisatie.

Hoe spreek je kaki uit?
Hoe spreek je ‘kaki’ uit: is het ‘keekie’ of ‘kaakie’? En wat voor kleur is het: olijfgroen of meer zandkleurig? Lees hier het antwoord.

Waar komt het woord ‘nazi’ vandaan?
Waar komt ‘nazi’ vandaan? Van ‘nationaalsocialist’, maar niet helemaal. Het woord ‘nazi’ is ouder dan je denkt. Lees meer over de herkomst van ‘nazi’.

Waarom is fascisme met sc en racisme niet?
Waarom schrijf je ‘racisme’ niet met sc en ‘fascisme’ wel? Waar komen die woorden vandaan? En hoe spreek je ‘fascisme’ eigenlijk uit?

Hoe een schlager een hit werd
Een succesnummer heette vroeger een ‘schlager’ en nu een ‘hit’. Hoe en waar zijn die woorden ontstaan en is er een Nederlands alternatief?