ik ben oké

Ben je OK, okay, oké?

‘Ik ben oké.’ Zo kun je tegenwoordig antwoorden op de vraag of je nog iets wilt drinken of eten. En dat heeft dan als strekking: nee, dank je, ik heb nog of ik hoef niet. Tenminste, je hoort het inmiddels vaak. Ook een vraag als ‘Zijn jullie nog oké?’ kun je in de horeca verwachten, …

Ben je OK, okay, oké? Lees verder »

Wat betekent ‘überhaupt’?

Het Duitse leenwoord überhaupt heeft ongeveer deze betekenissen: ‘alles in aanmerking genomen’, ‘tenminste’, ‘eigenlijk’. Een exact Nederlands synoniem is er niet. Überhaupt is een leenwoord dat we graag gebruiken omdat er geen Nederlandse tegenhanger voor bestaat die altijd past. De precieze betekenis hangt ook van de zin af. Het duidelijkst zijn de voorbeelden en betekenissen …

Wat betekent ‘überhaupt’? Lees verder »

Van AA tot zzz: afkortingen en woorden met gelijke letters

BBB, DDDDD, k.k., VVV en www: welke combinaties van twee of meer dezelfde letters kennen we allemaal? Ik heb ze verzameld. Heb je aanvullingen, voeg ze dan gerust toe. aa: accountant-administratieconsulent Aa: aardrijkskundige naam AA: op kentekens van het Nederlandse Koninklijk Huis; Anonieme Alcoholisten; penlitebatterij; beha-cupmaat; energiedrank AAA: hoogste score kredietwaardigheid (‘triple A’); kleine penlitebatterij …

Van AA tot zzz: afkortingen en woorden met gelijke letters Lees verder »

Wat betekent ‘ver-’ als voorvoegsel?

Verdenken, verruimen, vergeven, verwerken … Er zijn talloze woorden, vooral werkwoorden, die met ‘ver-’ beginnen. Wat betekent dat voorvoegsel van oorsprong? Ver- is van Germaanse origine. In die moedertaal van het Nederlands bestonden de voorvoegsels fra-, fur- en fer-, met uiteenlopende betekenissen. Die zijn allemaal samengevallen in de vorm ver-. Die oude vormen fra- en …

Wat betekent ‘ver-’ als voorvoegsel? Lees verder »

Magnetron, microgolf, microgolfoven

Wat we in Nederland ‘de magnetron’ noemen, heet in België ‘microgolf’ of ‘microgolfoven’. Wat is de juiste naam en hoe zit het precies? Microgolfoven is de meest logische naam van het apparaat. Het is een oven die het voedsel verwarmt met microgolven. De microgolfoven is in 1946-47 op de markt gekomen. De magnetron (een elektronenbuis) is een …

Magnetron, microgolf, microgolfoven Lees verder »

disrespectvol met middelvingers

Disrespectvol

Je kunt respectvol zijn, maar ook disrespect tonen. Toch valt ‘disrespectvol’ niet in goede aarde. Waarom is ‘disrespectvol’ geen goed woord? “Militairen vinden de omgekeerde Nederlandse vlaggen disrespectvol.” “De doelman hekelde de disrespectvolle media.” Het woord disrespectvol kom je met enige regelmaat tegen, maar er is iets mee aan de hand. Wat is dat precies? …

Disrespectvol Lees verder »

De h in ‘thee’ en ‘thuis’

Waarom staat er een h in ‘thee’ en ‘thuis’? Heeft die h iets met de ‘th’ van ‘theater’ of ‘bibliotheek’ te maken?

Oproep: slechte teksten gezocht!

Veel van wat je leest is niet te pruimen. Daar wil ik wat aan doen! Help je me daarbij? Stuur me dan voorbeelden van matige of ronduit belabberde teksten. Alles is welkom!

Stuk of stuks: één stuks?

Is het ‘één stuk’ of mag ‘één stuks’ ook? Bijvoorbeeld: ‘Eén stuk(s) handbagage is toegestaan.’ Het enkelvoud stuk is het gewoonst na één: één stuk handbagage. Toch komt de vorm met -s ook wel voor.

Hoeveel lettergrepen heeft Alexia?

Hoe kun je de naam Alexia afbreken aan het eind van een regel? Kort antwoord: niet! Heeft die naam dan maar één lettergreep? Nee, wel vier … Hoe kan dat nou?

Scroll naar top
Wouter van Wingerden doet iets met taal draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches