beste genderneutrale aanhef

De beste genderneutrale aanhef? ‘Beste’!

Hoe schrijf je iemand aan van wie je het geslacht of gender niet weet? ‘Beste heer/mevrouw’ raakt achterhaald. Een pleidooi voor de genderneutrale aanhef ‘Beste’.

Langzaam maar zeker daalt het besef in dat de mensheid niet volledig binair is: óf man, óf vrouw. Wie ertussenin zit, valt in de taal nogal eens tussen wal en schip: er is geen woord tussen meneer en mevrouw, hij en zij, zijn en haar. (Hen, die? Nog niet algemeen gangbaar.)

Ook als mensen zich wel als man of vrouw identificeren, kun je daar nog niet altijd mee uit de voeten. Wat als je iemand aanschrijft van wie je de m/v/x-status niet weet? Of als je één vorm zou willen gebruiken in een mailing die naar tal van individuen gaat?

Veel simpeler

In plaats van allerlei hokjes naast man en vrouw toe te voegen, alleen maar om ze op de juiste manier aan te schrijven, kun je het ook veel simpeler aanpakken. Weg met die explicitering van geslacht/gender! Bij papieren post gewoon alleen voorletters of voornaam plus achternaam in de adressering; in de aanhef in zowel brieven als mails geen meneer of mevrouw meer vermelden.

Hoe moet je het dan doen? ‘Beste K. Jansen’, ‘Beste Jansen’, ‘Beste Kim’? Is dat niet te houterig of juist te informeel?

Redding uit Vlaanderen

Gelukkig komt er redding uit Vlaanderen. In België bestaat al lange tijd de gewoonte om Geachte of Beste als aanhef zonder meer te gebruiken. Geen naam erachter, ook geen woord als lezer – gewoon beginnen met Beste, en dan door naar de inhoud.

Het mag eigenlijk niet van de Taalunie: “Het is af te raden Geachte en Beste zelfstandig als aanhef te gebruiken, dat wil zeggen zonder dat er iets op volgt. Vooral in België worden Geachte en Beste vaak zelfstandig als aanhef gebruikt, maar niet iedereen wordt graag op die manier aangeschreven.”

Gemak en inclusiviteit

Het bezwaar tegen het losse Beste is waarschijnlijk dat het weglaten van de naam wat onpersoonlijk overkomt. Wat mij betreft is dat een futiel offer voor meer gemak en inclusiviteit. Geslachtsvermelding is meestal niet functioneel en maakt de boel nodeloos ingewikkeld. Schrap dat hele element uit alle registraties waar het niet van belang is (waar is het eigenlijk wél van belang – alleen in medische contexten?).

Beste verlost ons van meneer, mevrouw en het telkens weer aankruisen van het ‘juiste’ genderhokje. En ook van de vaak moeilijke keuze tussen het formele ‘meneer/mevrouw Jansen’ en het amicale ‘Kim’. Ter illustratie: kijk eens naar de lange lijst mogelijkheden die Onze Taal opsomt als je ervan uitgaat dat er wél iets achter Beste moet staan …

Hoe los je de ontstane onpersoonlijkheid op? Spreek lezers toe en maak duidelijk dat de inhoud voor hen bedoeld is. Dat is sowieso een vereiste in een goeie mail of brief. Het persoonlijk relevante zit ’m niet in de aanhef, maar in de boodschap zelf en de formulering ervan.

Aanspreken(d)

Verwerk dat (letterlijk) aansprekende aspect in de eerste zin van de brief of mail. Waarom moet de lezer dit zien? Wat is je belangrijkste boodschap? Wat wil je teweegbrengen? In die eerste zin leg je al de relatie tussen jou en de geadresseerde. Zomaar wat voorbeelden:

 • Gefeliciteerd, u heeft een afspraak voor uw eerste vaccinatie.
 • We hebben uw klachten over uw buurman besproken.
 • Bent u ook zo toe aan luxe luieren in een warm land?
 • Ik vind je voorstel geweldig!
 • Hebben jullie deze week gelegenheid om naar mijn tuinontwerp te kijken?

Of je daarin dan voor u of voor je kiest, is weer een andere kwestie. In het geval van je zal trouwens vaak een amicalere aanhef dan Beste passen: ‘Hallo Wouter,’ bijvoorbeeld.

Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin
Deel op whatsapp

3 reacties op “De beste genderneutrale aanhef? ‘Beste’!”

 1. L.S.

  uw ‘je reactie wacht op goedkeuring’ is wat mij betreft ongevraagd tutoyeren.

  Hoogachtend,

  R. v.d. Valk

 2. Joseph Luijten

  In Zweden beginnen alle brieven en e-mails, gericht aan wie dan ook met ‘Hej’.
  Aan ‘Beste’, Geachte, Edelachtbare, Eerwaarde, etc. doen ze hier niet; het is meestal alleen maar ‘Hej’, maar soms ziet men ook wel achter dat ‘Hej’ een voornaam en/of uitroepteken.
  Bijvoorbeeld Hej Agneta!
  Toen wij 8 jaar geleden verhuisden naar Zweden had ik aanvankelijk moeite met dat ‘Hej’ als ik bijv. een brief wilde sturen naar de burgemeester omdat ik gewend was aan die beleefde aanheffen van Nederland. Nu hoeven wij niet meer te twijfelen; gewoon ‘Hej’ is de standaard aanhef.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top

Meer weten over het Nederlands?

Wouter van WingerdenAbonneer je op de nieuwsbrief van Doet iets met taal. Zes keer per jaar leerzame en opvallende artikelen over taal van mij en anderen. Gratis, en uitschrijven kan natuurlijk op elk moment.

Welkom! Wouter van Wingerden