Disrespectvol – Wouter van Wingerden doet iets met taal
disrespectvol met middelvingers

Disrespectvol

Je kunt respectvol zijn, maar ook disrespect tonen. Toch valt ‘disrespectvol’ niet in goede aarde. Waarom is ‘disrespectvol’ geen goed woord?

  • “Militairen vinden de omgekeerde Nederlandse vlaggen disrespectvol.”
  • “De doelman hekelde de disrespectvolle media.”

Het woord disrespectvol kom je met enige regelmaat tegen, maar er is iets mee aan de hand. Wat is dat precies?

Er zijn drie redenen om disrespectvol fout Nederlands te noemen.

  1. Het is een anglicisme. Een te letterlijke vertaling uit het Engels, een-op-een gekopieerd van disrespectful. Niet per se een doorslaggevend argument, want veel anglicismen vallen niet eens op of burgeren na verloop van tijd in.
  2. Het zit onlogisch in elkaar: dis- is negatief, -vol is vaak positief. Die elementen lijken elkaar te bijten, waardoor het woord vreemd aanvoelt. Het wringt in je hoofd, het klinkt niet logisch.

Respectloos

  1. Er is een makkelijker en gangbaarder Nederlands alternatief voor disrespectvol, namelijk respectloos.

Is er ook een reden om disrespectvol wél goed te noemen? Ja, het hád in het Nederlands ook wel gevormd kunnen zijn met disrespect en het woorddeel -vol. Al zijn er geen andere voorbeelden van -vol achter een woord dat zelf al een negatief element bevat.

Wel of niet?

Zal disrespectvol ooit inburgeren? Misschien niet, misschien wel. Voor wie vertrouwd is met disrespectful klinkt het niet gek, maar we hebben het woord in het Nederlands niet nodig: het vult geen gat in de taal. Dat maakt de kans van slagen kleiner.

Van Dale heeft vooralsnog geen respect voor disrespectvol; het woord is niet in het woordenboek te vinden. In de Woordenlijst (het Groene Boekje online) is het al wel opgenomen.

1 reactie op “Disrespectvol”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Wouter van Wingerden doet iets met taal draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders