Stuk of stuks: één stuks? – Wouter van Wingerden doet iets met taal

Stuk of stuks: één stuks?

Is het ‘één stuk’ of mag ‘één stuks’ ook? Bijvoorbeeld: ‘Eén stuk(s) handbagage is toegestaan.’

Het enkelvoud stuk is het gewoonst na één: één stuk handbagage. Stuks is een meervoudsvorm: twee stuks handbagage. Toch komt de vorm met -s ook voor in het enkelvoud. Van Dale geeft het voorbeeld “één stuk/stuks bagage”. Het kán dus wel.

Stuks/stukken

De meervoudsvorm stuks is al oud. Al in de 17e eeuw komt de vorm veelvuldig in kranten voor, bijvoorbeeld “60.000 stuks vee” en “100 stuks eieren”. Het gaat specifiek om exemplaren die je telt; denk ook aan per stukstuk voor stuk en een stuk of vijf. In alle andere betekenissen heeft het woord stuk het meervoud stukken.

“een party van ontrent 1000 stuks gedroogde seer wel geconditioneerde Ierse Huyden” NEDERLANDEN.. "Amsterdamse courant". Amsterdam, 17-07-1691, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 10-08-2022.

Vaktaal

Stuk en stuks zijn in dit gebruik vaktaal, maar wel algemeen bekend. Als je mooi wilt schrijven, kun je het beter niet gebruiken. Het is ook makkelijk te vermijden. Je kunt het ook over ‘stukken bagage’ hebben of natuurlijk gewoon over ‘koffers en tassen’, en als er iets telbaars achter staat, kun je stuk(s) gewoon weglaten: ‘honderd eieren’.

Bij niet-telbare woorden heeft stuk(s) wel enig nut. Heel bekend is het advies ‘twee ons groente en twee stuks fruit’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Wouter van Wingerden doet iets met taal draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders