Brexit

Brexit heeft zijn hoofdletter verdiend

Vanaf 1 februari 2020 is de Brexit een historische gebeurtenis en schrijven we het woord met een hoofdletter. De kleine letter in brexit is voortaan verleden tijd.

Het Verenigd Koninkrijk verlaat officieel na 31 januari 2020 de Europese Unie. Dat zat er al jaren aan te komen, sinds het referendum in 2016 een meerderheid voor ‘Leave’ opleverde. Wat je ook van dat verbijsterende feit kunt vinden, er is wel – met veel vertraging – geschiedenis mee geschreven.

Historisch

Dat historische karakter heeft effect op de spelling. De voorheen theoretische brexit is nu een feitelijke gebeurtenis geworden. En voor namen van historische gebeurtenissen is er een spellingregel (regel 16.L in de Leidraad):

Het woord waarmee we een feestdag of een historische gebeurtenis benoemen, krijgt een hoofdletter.
(…)

  • de Tweede Wereldoorlog

  • de Anjerrevolutie

  • de Endlösung

  • de Golfoorlog

Brexit stond tot nu toe niet in de Woordenlijst (het Groene Boekje online), maar dat zal dit jaar allicht gebeuren. En dan zal Van Dale de kleine letter ook wel in een hoofdletter veranderen. Voor toelichting op de oude schrijfwijze brexit kun je vooralsnog op Taaladvies.net terecht.

Geert Wilders wil dat nexit Nexit wordt.
Geert Wilders wil dat nexit Nexit wordt.

Wie nu droomt van een Nexit, moet ik teleurstellen: zo’n gebeurtenis is fictief, net als een grexit of frexit. We schrijven daarom nexit, en de Nexit (of zelfs NEXIT) bij FvD en PVV noem ik maar ‘wishful spelling’.

Samenstellingen

Schrijf je dan vanaf nu ook bijvoorbeeld Brexitreferendum en Brexitakkoord met een hoofdletter? Dat ligt inderdaad wel het meest voor de hand, zelfs al was de Brexit in de tijd van het referendum nog lang geen feit.

Ik ben lid van de Commissie Spelling, waar zulke gevallen tijdens vergaderingen aan de orde komen. Een paar keer per jaar wordt Woordenlijst.org aangevuld; wij bespreken de twijfelgevallen en hakken knopen door.

6 reacties op “Brexit heeft zijn hoofdletter verdiend”

 1. Marietje Wennekendonk

  Het lijkt mij dat in samenstellingen brexit weer met een kleine letter zou moeten worden geschreven, want kerstvakantie en kerstballen zijn ook met een kleine letter.

 2. De ‘Endlösung’ is godzijdank geen historische gebeurtenis geworden, omdat zij immers een volledige uitroeiing van het jodendom beoogde. Die hoofdletter kun je ook opvatten als behorend bij het Duitse woord.

  Aart Waterman

  1. doetietsmettaal

   ‘Endlösung’ is wel een historisch begrip, maar als voorbeeld van een historische gebeurtenis eigenlijk niet zo’n goede keuze in de Leidraad. Overigens krijgen uit het Duits geleende woorden gewoonlijk geen hoofdletter, zoals ‘sachertorte’ en ‘fingerspitzengefühl’.

 3. Laat brexit maar gewoon met een kleine letter, anders denkt boris nog dat hij en zijn land echt belangrijk zijn! Ik heb er maar weinig woorden voor over: living in the past!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Wouter van Wingerden doet iets met taal draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders