Waarom Noord-Jemen en Zuid-Jemen, en niet West- en Oost-Jemen?

Waarom heten Noord- en Zuid-Jemen niet West- en Oost-Jemen? Dat heb ik me altijd afgevraagd. Ik dacht dat het misschien kwam doordat Sanaa ten noorden van Aden ligt. Maar nee.

Het oude Protectoraat Aden werd de Zuid-Arabische Federatie en het Protectoraat Zuid-Arabië. In 1967 ontstond daaruit de Volksrepubliek Zuid-Jemen. Pas daarna kwam voor wat van oudsher Jemen heette de naam Noord-Jemen in zwang. Zie ook het artikel ‘Democratische Volksrepubliek Jemen’ in de Wikipedia

Dus dat hele Zuid kon best eens van Zuid-Arabië komen. Tot in de jaren zestig berichtten kranten alleen over Noord- of Zuid-Jemen als het om het noorden resp. zuiden van het traditionele Jemen ging.

(Kanttekeningen: de grens tussen voormalig Noord- en Zuid-Jemen ziet er wel meer als een noord-zuidgrens dan als een west-oostgrens uit. En het oosten zal wel dunbevolkt zijn.)

Noord of west, zuid of oost? (Bron: NRC)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top

Meer weten over het Nederlands?

Wouter van WingerdenAbonneer je op de nieuwsbrief van Doet iets met taal. Zes keer per jaar leerzame en opvallende artikelen over taal van mij en anderen. Gratis, en uitschrijven kan natuurlijk op elk moment.

Welkom! Wouter van Wingerden

Wouter van Wingerden doet iets met taal draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches